•  
  •  
  •  
  •  

Borneo este o tara care iti pune la incercare toate cele 5 simturi (tactil, gustativ, vizual, auditiv si olfactiv) si sentimente atat de variate si de profunde de care poate nici nu crezi ca esti capabil. Pe langa toate acestea ai parte nu numai de natura, dar si de traditie, cultura, arta, arhitectura, istorie, gastronomie si multa adrenalina.

Banner parteneri

Cea mai mare insula din Asia, a treia ca dimensiune dupa Groenlanda si Noua Guinee, Borneo este un loc unic prin extravaganta si diversitatea sa culturala, frumusetea sa fiind sporita de amestecul grupurilor etnice Iban (vanatorii de capete), Penan, Bidayuh, Orang Ulu, Melanau, Malay, chineze, hindu etc care traiesc in buna pace si intelegere, intr-o diversitate etnica, culturala si religioasa, continuandu-si pana in aceste timpuri traditiile, obiceiurile, purtandu-si cu mandrie costumele, dansand si cantand la instrumente traditionale. Ca turist, ai posibilitatea de a interactiona cu aceste comunitati locale, de a participa activ la tot ceea ce inseamna viata acestor oameni prietenosi, mereu bucurosi de oaspeti si senini in simplitatea lor, aproape de neconceput pentru europeanul secolului XXI.

Gabriela in Borneo

Te vei bucura de cerul albastru si aerul nepoluat, fiind inconjurat de natura ca in vremurile stravechi, de o padure tropicala (rainforest) inclusa in patrimoniul mondial UNESCO, considerata a fi cea mai veche (130 milioane de ani) si cea mai studiata padure din lume, mereu verde, cel mai vechi ecosistem ramas intact, protejat prin parcuri nationale si proiecte de conservare, in care vei afla ca traiesc mii de specii ce alcatuiesc o flora si o fauna unica. Aici vei gasi cea mai mare floare din lume, al carei diametru poate atinge 3 metri – facand parte din familia Rafflesiaceae (genul Rafflesia), o floare rosie superba, fara tulpina, fara frunze sau radacini, care creste la umbra si este o importanta sursa de venit pentru eco-turism, cei ce o detin si o ingrijesc fiind inclusi in traseele turistice sezoniere.

Rafflasia

Tot aici poti gasi specii botanice unice, peste 1075 specii de arbori (de la cei de cauciuc, la cei decorativi, fructiferi, rhododendroni sau conifere), peste 180 specii de ierburi, ferigi, ghimbir, hoya, unele dintre ele cu proprietati speciale farmacologice, altele dintre ele fiind sursa obtinerii uleiurilor 100% esentiale naturale pure utilizate in wellness si nu in ultimul rand numeroase specii de flori creand adevarate gradini suspendate (cea mai scumpa orhidee se gaseste tot aici). Dar ce ar fi florile, superb colorate, fara fluturii ireal de frumos colorati? Ce ar fi padurea tropicala fara fauna bogata reprezentata de insecte, licurici, lilieci, pasari multicolore locale sau migratoare (Sarawak – land of Hornbills), pesti, amfibieni, reptile, aligatori si mamifere mari – primate (silvered leaf monkey, macacus, urangutan, proboscis), tapir, elefant, caprioara etc.

Flori & fluturi Borneo

Natura Borneo

Padurea tropicala din Borneo reprezinta mediul perfect la care s-au adaptat urangutanii, cu bratele lor lungi si puternice si unde pot fi vazuti in libertate, asa cum Uganda este recunoscuta ca loc preferat de gorile. Aceasta excursie mi-a oferit posibilitatea de a vedea cum urangutanii, singuratici, isi construiesc din crengi uscate, in copaci, cuiburi temporare, pentru siesta personala, binoclul fiind obiectul cel mai de pret pentru a putea urmari, din barca cu motor, de pe rau, cat de surprinzator de asemanatoare pozitii de somn au urangutanii si oamenii.

Urangutan Borneo

Natura poate fi admirata per pedes de pe aleile special amenajate ce strabat padurile, de pe podurile suspendate ce te conduc deasupra coroanelor bogate ale copacilor (canopy) din Parcurile Nationale (Kota Kinabalu), din barca cu motor sau canoe, din masina sau din avioane de mici dimensiuni.

Plimbare cu barca Borneo

Sunt locuri unice, trairi si momente unice atat pe parcursul plimbarilor pe rauri la rasarit sau la apus de soare sau noaptea admirand licuricii care orneaza tufele de pe malul raului ca si cum ar fi un brad de Craciun luminat natural feeric (wild river safari), prin sistemul de pesteri gigante (Dear Cave, Lang Cave, Wind Cave, Clearwater Cave, Gomantong Cave) admirand formatiunile carstice, plante unice in lume si obiceiul milioanelor de lilieci de a parasi pesterile in amurg si a porni in roiuri, formand adevarate vartejuri, spre tantarii ascunsi in padurea tropicala, pe plajele Marii Chinei de Sud, prin Parcurile Nationale (Gunung Mulu) sau la localnicii Iban in Batang Ai, dormind ”la comun” cu vizitatori din toata lumea in casele lor traditionale numite longhouse, participand la concursuri de tras cu sarbacana (longpipe) sau trecand cu ei raul in barci traditionale (longboat), vizitand in Sepilok Centrul de reabilitare al urangutanilor sau Centrul de conservare a celui mai mic urs din lume – sun (honey) bear, ferma de crocodili sau Herritage Village.

Traditii Borneo

Cultura Borneo

In orasele pe care le-am vizitat – Kuching (capitala Sarawak, orasul pisicii), Mulu, Kota Kinabalu (capitala Sabah) – m-am bucurat sa admir arhitectura locala traditionala, imbinata cu cea coloniala si cu cea moderrna, cea mai recenta constructie fiind podul Darul Hana in forma literei ”S” inaugurat in 11.11.2017 in Kuching. Muzeele, lacasele de cult, fie ele moschei sau temple, cartierele chinezesti sau indiene, bazarurile, statuile (multe reprezentand pisici in Kuching) si parcurile intregesc aspectul placut al acestor orase.

Borneo

M-am convins singura, ca in aceste 17 zile, cu program intens si itinerariu bine stabilit de catre Eturia si usor imbunatatit la fata locului cu sprijinul Danielei si a ghizilor locali, am reusit doar sa imi fac o impresie despre ceea ce inseamna Borneo. O impresie frumoasa, insotita de dorinta de a reveni in aceste locuri, poate pentru o vacanta adventure care sa includa snorkeling si diving, plaja la Tusan Beach unde fitoplanctonul luminescent de pe mal trimite raze albastre in intuneric, festivalul international de zmeie din Bintum (cel mai mare astfel de festival din lume), cross prin jungla (jungle trail runs), rafting, canopy walk si noi experiente gastronomice.


Descopera vacantele Eturia in Malaezia

Vacante Malaezia – Eturia


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll Up