Edinburgh
Edinburgh este o capitala in miniatura cand o compari cu alte capitale europene. Nu e nici macar cel mai mare oras din Scotia (acest statut este rezervat pentru Glasgow). Avantajul e, insa, ca avand doar 500.000 locuitori, capitala e suficient de mica incat sa permita accesul rapid la toate atractiile importante. Pentru cei ce iubesc natura si peisajele si mai ales pentru fotografi, Edinburgh, supranumit si Atena Nordului, e un vis, nici o alta capitala europeana nu este atat de compacta si nu ofera vederi atat de variate si diferite precum Edinburgh.
De ce ne place noua Edinburgh
"credeam ca voi gasi aceeasi atmosfera ca si in Londra, aceeasi oameni,aceeasi aglomeratie, aceeasi istorie, insa, ajunsa in Edinburgh, am ramas placut surpinsa. M-am indragostit pe loc de graiul scotienilor, de kilt-uri, de castele, de povestile lor, de parcuri, de munti si lacuri. Dupa degustarea whiskey-ului, sentimentul s-a amplificat :) " Corina Filip
"te surprinde din prima clipa prin imbinarea armonioasa intre doua orase aproape distincte, pe de-o parte Old Town, orasul vechi, cu stradute inguste si cladiri medievale in stil gotic, iar pe de alta parte New Town, orasul nou, o capodopera de planificare urbanistica unde predomina stilurile neoclasic si georgian." Daniela Shah
Majoritatea atractiilor din Edinburgh se gasesc in Orasul Vechi, centrul medieval al capitalei. Mai toate locurile si monumentele din zona spun povestea unui trecut turbulent si legendele orasului misterios de odinioara. Plimbandu-te pe stradutele inguste din Orasul Vechi veti afla: Povestea lui Deacon Brodie, cetatean respectat al orasului pe timp de zi si hot pe timp de noapte a carui viata dubla l-a inspirat pe Robert Louis Stevenson sa scrie Doctorul Jekyll si Domnul Hyde; despre Burke si Hare, criminali in serie care au exploatat cererea in crestere de cadavre din partea studentilor de la medicina pentru a comite 17 crime; povestea lui Greyfriars Bobby, cainele Skye Terrier a carui loialitate fata de stapanul sau, de la al carui mormant nu s-a despartit pana la moartea sa, care a impresionat atat de mult incat i s-a ridicat o statuie de bronz in fata cimitirului Greyfriars.
Princes Street si gradinile sale adiacente impart Edinburgh in Orasul Vechi (la sud) si Orasul Nou (la nord). In Orasul Nou se gasesc unele dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura rezidentiala din Europa. Orasul Nou nu e tocmai nou, dupa standardele noastre, el fiind construit in secolul al 18-lea cand Orasul Vechi devenise atat de ingramadit, murdar si zgomotos, incat bogatii, care la vremea respectiva locuiau in aceleasi cladiri cu saracii, au facut presiuni asupra municipalitatii sa extinda orasul la nord. Astfel s-a nascut Orasul Nou cu strazile sale largi, cladirile spatioase si spatiile verzi private unde s-au mutat familiile instarite. Atractii principale in zona sunt: Charlotte Square, unde isi are resedinta Primul Ministru al Scotiei; St Andrew`s Square, la celalalt capat al Princes Street, unde isi are sediul Royal Bank of Scotland; Rose Street, strada plina de pub-uri si terase, frumos ornamentate cu flori; Moray Place si Ainslie Place doua zone rezidentiale in forma de cerc perfect; catedrala St Mary si strazile adiacente, Grosvenor`s Crescent si Glencairn Crescent, ambele excelente exemple ale arhitecturii Georgiene; Belford Road si Galeria Dean.
Trimite-ne o cerere online:
When to go
Cel mai important e sa nu iti faci nici un fel de asteptari in legatura cu vremea (nu te astepta nici sa fie frumos, dar nici sa fie urat) - astfel, daca e urat pe intreaga perioada a vacantei, nu vei fi prea dezamagit, pe cand daca e frumos si nu te astepti, va fi o surpriza placuta. Si poti sa ai parte de toate cele patru anotimpuri intr-o singura zi.
Sfaturi de calatorie
Edinburgh are cel mai bun transport in comun din Marea Britanie, principalul operator Lothian Buses castigand aproape in fiecare an titlul de cea mai buna companie de autobuze din Regatul Unit. Cumparati de la sofer bilet de 1 zi si folositi-l in oricare din autobuzele rosii.