Viza & Tips Mexic

 

Conditii de intrare si regim de sedere

Cetatenii romani detinatori de pasapoarte simple / simple electronice care doresc sa calatoreasca in Mexic in scop turistic nu au nevoie de viza pentru o perioada de maximum 180 de zile.
 

In Mexic nu sunt admise pasapoarte temporare.


Autoritatile mexicane isi rezerva dreptul de a refuza intrarea pe teritoriul national a cetatenilor romani care:
-ar pune in pericol siguranta nationala si ordinea publica
-nu dispun de mijloace financiare suficiente
-nu pot demonstra ca au asigurate conditiile de cazare pentru perioada sederii
-incalca alte prevederi ale legislatiei mexicane.
Acordati o atentie deosebita completarii formularului de intrare in Mexic! Necorcondantele intre informatiile cuprinse in acest formular si declaratiile verbale date in fata agentilor politiei de frontiera mexicane pot duce la nepermiterea intrarii cetatenilor romani pe teritoriul statului mexican.
Pentru a se evita refuzul intrarii in Mexic, MAE recomanda turistilor:
-sa detina pasaport cu o valabilitate minima de 6 luni de la data planificata pentru incheierea sejurului pe teritoriul mexican.
-sa detina bilet de calatorie dus-intors sau catre alta destinatie la parasirea Mexicului, in concordanta cu perioada sejurului.
-sa demonstreze ca beneficiaza de servicii turistice achitate anticipat (rezervarile la hotel trebuie sa fie nominale si sa acopere toata perioada sederii).
-sa detina resurse financiare suficiente pe durata sederii (carti de credit, debit nominale, extrase de cont, etc).
-sa detina asigurare medicala valabila pe intreaga perioada a sederii in Mexic.
In cazul in care turistii se confrunta cu o situatie deosebita, Ambasada Romaniei in Mexic este pregatita sa acorde, la cerere sau din oficiu, asistenta consulara de specialitate.
Cetatenii romani care se deplaseaza in Mexic sau se afla deja pe teritoriul acestui stat sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei in Mexic si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand propriile coordonate pentru a putea fi contactati in situatii de urgenta.
MAE atentioneaza cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc ca isi asuma propria raspundere si ca vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca posibilitatile de interventie ale misiunii diplomatice in astfel de zone sunt reduse.

Pentru verificarea conditiilor particulare de obtinere a vizelor si de intrare prevazute de legislatia nationala mexicana, recomandam consultarea informatiilor oficiale furnizate de autoritatile mexicane:

-Ministerul Afacerilor Externe al Statelor Unite Mexicane (http://www.sre.gob.mx/)
-Ambasada Statelor Unite Mexicane in Romania (http://www.embamex.ro/)

 

Regimul vamal

Pot fi introduse in Mexic lucruri personale (aparatul de fotografiat sau camera de filmat, aparatul de ras electric, uscator de par, telefonul celular si laptopul personal, radio portabil, carti, reviste, care nu se pot comercializa), 200 tigarete sau 25 trabucuri, 3 litri de bauturi alcoolice.

Sumele care depasesc 10.000 USD (sau echivalentul in alte valute), fie in numerar, fie in cecuri la purtator, trebuie declarate la intrarea in Mexic. La iesire, sumele care depasesc 10.000 USD (sau echivalentul in alte valute), pot fi scoase numai daca au fost declarate la intrare.

Pentru obiectele care nu sunt considerate a fi personale si a caror valoare nu depaseste echivalentul a 1.000 USD, se platesc taxele vamale aferente categoriei de bunuri.

Este interzis importul (introducerea) de droguri, substante psihotrope, produse hemoderivate, arme, diverse substante chimice (insecticide), anumite specii de pesti si animale vii, obiecte arheologice, etc.


 

Sistemul medical

Organizatia Mondiala a Sanatatii a emis, pe data de 22 aprilie 2009, o alerta cu privire la existenta in Mexic a virusului febrei porcine, virus care s-a dovedit a fi mortal, in primele cinci zile de la declansarea alertei fiind inregistrate peste o suta de decese.

Va sfatuim sa urmariti, in acest sens, alerta de calatorie valabila pentru Mexic, pe care o gasiti la rubrica “Alerte de calatorie”.

Virusul se transmite de la om la om. Indiciile bolii sunt asemanatoare gripei comune: temperatura mare, dureri in gat, tuse, febra musculara. Dupa 2-3 zile acestea se accentueaza si se poate ajunge rapid la pneumonie. Tratata in faza incipienta, boala este vindecabila.

OMS a precizat ca nu exista un vaccin adaptat la aceasta boala, tratamentul fiind cu antibiotice, sub supraveghere medicala.

Au fost semnalate cazuri de imbolnavire in zonele Mexico City, Oaxaca, San Luis Potosi, Mexicali si Baja California.

In cazul in care este necesar sa va deplasati in Mexic sau va aflati deja in aceasta tara, va recomandam sa evitati locurile aglomerate, cum ar fi pietele sau mijloacele de transport in comun, precum si sa evitati contactul direct cu localnici.

De asemenea, va sfatuim sa utilizati masti de protectie!

Va recomandam cu insistenta sa va incheiati asigurare medicala si de calatorie in cazul in care sunteti nevoit sa va deplasati in Mexic.

Serviciile medicale oferite in marea majoritate a regiunilor Mexicului sunt de calitate dar, trebuie deseori platite inainte.

Nu exista vaccinuri obligatorii, in afara celui impotriva febrei galbene pentru persoane care vin din zone atinse de aceasta boala. Inainte de plecare este preferabila vaccinarea impotriva tetanosului, poliomielitei, defteriei, febrei tifoide si hepatitei A si B.

 

Conditii privind traficul auto

Mexicul este o tara cu o infrastructura moderna de sosele si autostrazi cu o stare generala a drumurilor foarte buna. Pentru excursiile in zonele muntoase si desertice din nord se recomanda folosirea unui autoturism de teren. In Mexico este obligatorie respectarea zilelor de alternanta fixate in functie de numarul de inmatriculare. Autorurismele inmatriculate in strainatate nu pot circula in Districtul Federal in zilele de vineri.

 

Permisul de conducere

Permisul de conducere romanesc este recunoscut de autoritatile mexicane.

 

Informatii pentru cazurile de accident de circulatie

In cazul unui accident de circulatie contactati imediat politia si asteptati sosirea acesteia.

Contactati, de asemenea si societatea de asigurari pentru intocmirea constatarii de accident. Daca accidentul este grav, nu deplasati autoturismele decat cu acordul politiei. In anumite situatii, conducatorii auto pot fi pusi la dispozitia justitiei pana la terminarea anchetei.


 

Utilizarea cartilor de credit

In Mexic sunt acceptate cartile de credit si sistemele de plata cunoscute pe plan international.
 


Regimul medicamentelor

Turistii pot avea asupra lor medicamente pentru uz strict personal.


 

Regimul animalelor de companie

 

Animalele de companie pot fi introduse in Mexic numai in baza unui permis special si cu documente care demonstreaza efectuarea unor vaccinuri specifice. Pentru informatii suplimentare recomandam consultarea Ambasadei Statelor Unite Mexicane din Bucuresti.