Informatii generale rusia

Fast Facts

  • Nume: Federatia Rusa
  • Capitala: Moscova
  • Asezare: situata in partea de nord a supercontinentului euroasiatic si Oceanul Arctic, intre Europa si Oceanul Pacific
  • Suprafata: 17.098.242 km²
  • Orase principale: Sankt Petersburgh, Novosibirsk, Ekaterinburgh, Samara, Omsk, Kazan, Celiabinsk, Rostov, Volgograd, Saratov, Ufa, Voronet
  • Populatie: 143.400.000 locuitori (est. 2013)
  • Limba oficiala: rusa
  • Grupari etnice: rusi - 81 %; tatari - 3,7 %; ucrainieni - 1,4 %; baschiri - 1,1 %; alte - 12,8 %
  • Forma de guvernamant: Republica Federala Constitutionala
  • Moneda: rubla - RUB
  • Fus orar: UTC +3 la +12 (exc. +5)
  • Prefix tara: +7
  • Extensie internet: .ru, .su, .рф

Cel mai intins stat al lumii contemporane, Rusia ocupa partea nordica a Eurasiei si reprezinta o sinteza a diversitatii geografiei fizice a planetei noastre.

Rusia, prin imensa ei intindere, creeaza o paleta coloristica impresionanta care surprinde prin varietatea peisajelor naturale, de la imaculatul alb arctic pana la imensitatea stepelor, de la lacuri linistite la fluvii tumultoase, avand deschideri la mari si la doua dintre oceanele lumii, cu insule izolate si arhipelaguri, cu orase moderne si sate pierdute in imensitatea taigalei.
Rusia este in egala masura simbolul gloriei ostentative a imperialismului tarist, dar si reper al comunismului mondial, istoria ei zbuciumata cunoscand stralucire si dezastre, dezbinari si expansiuni teritoriale, ascensiune si declin. Aceasta tara a imbogatit umanitatea cu figuri proeminente ale artei si culturii, de la prozatori si muzicieni, la cineasti si savanti, reprezentand o uriasa forta, care a influentat in diverse momente destinul intregii planete.
Rusia este o tara a superlativelor. Statul cu cea mai mare suprafata din lume cuprinde si cel mai adanc lac de pe glob - Lacul Baikal, cel mai lung estuar - format de fluviul Obi; cel mai populat oras european - Moscova, cel mai rece loc permanent locuit - Oimeacov, cea mai lunga cale ferata din lume - Transiberian, cele mai mari rezerve de gaze naturale.

Curiozitati

vacante Tara cu cea mai mare suprafata din lume este Rusia - avand peste 17 milioane de km2.

vacante Scopul initial al baletului din Rusia a fost de a distra membrii Curtii Regale, iar la inceputul secolului al XIX-lea, salile de teatru s-au deschis pentru toti cei care isi puteau permite un bilet, cea mai ieftina  zona fiind cea a bancilor de lemn, numite rayok.

vacante Cea mai surprinzatoare si mai frumoasa catedrala ruseasca este Vasilii Blajenii (Vasile Prea Fericitul), aflata in imediata apropiere a intrarii in Kremlin. E construita din piatra si caramida, cu acoperisul avand diferite forme ornamentale, iar fiecare dintre cele 17 turnuri ale sale, rotunjite ca o ceapa, este pozitionat deasupra a cate unui altar.

vacante Andrei Rubleov este cel mai mare mester iconar al tuturor timpurilor. Celebra ramane icoana  numita Sfanta Treime (Troita), considerata o capodopera a picturii universale.

vacante Siberia este regiunea in care s-a inregistrat cea mai rapida incalzire de pe Terra, cu o rata dubla a cresterii termperaturilor fata de media globala.

vacante Locul permanent locuit cu cea mai scazuta temperatura este localitatea Oimeacov din Rusia, aflata pe valea fluviului Indighirka, unde s-a inregistrat, in februarie 1964, temperatura minima absoluta de -71° C.

vacante Considerat cel mai adanc lac de pe Terra, cu o adancime de 1637 metri, Lacul Baikal contine 20% din rezervele mondiale de apa dulce.

vacante La periferia orasului Chelyabinsk din Rusia, in fundatia abandonata a unei case, au fost descoperite niste vietati unice, numite trilobiti, despre care se presupunea ca au disparut in urma cu 250 de milioane de ani.

vacante Cea mai adanca escavatie sapata vreodata este cea de la Kola, din Rusia, care a atins o adancime de 12.261 de metri. A fost realizata in scopuri stiintifice si a dus la descoperiri neasteptate, una dintre ele fiind un depozit urias de hidrogen.

vacante Aproximativ 25 % din padurile lumii se gasesc in Siberia.

vacante Izvorand din Podisul Valdai (la nord vest de Moscova), Volga avand o lungime de 3.690 km este cel mai lung fluviu din Europa. Volga se claseaza pe locul al XIX-lea ca lungime pe mamapond si se varsa in Marea Caspica la aproape 90 km departare de orasul Astrahan. Volga strabate cea mai populata si mai dezvoltata regiune din Rusia, pe cursul sau au fost costruite 9 mari hidrocentrale iar la varsare formeaza o delta uriasa.

vacante Marea Alba din Rusia - intrand al Marii Barents si situata intre peninsulele Kola si Kanin, are apa cu cea mai scazuta temperatura din lume, avand frecvent tempearturi in jurul a -2° C.